![]() |
Ан-Мари Пейсон
|
Чудодейни
съвети
за балкони, тераси, градини |
![]() |
![]() |
![]() |
Грижете се добре
за дърветата сиЗа да се прихванат добре дръвчетата
• Ако почвата ви е много камениста, пресейте пръстта, преди да я сложите на купчинка на дъното на дупката.
• Ако живеете във ветровит район, забийте край дървото кол откъм посоката на вятъра и прикрепете стъблото, без да стягате.
• Когато натрупвате пръстта над корените, първо увийте около стъблото срязана надлъжно пластмасова бутилка. Така дръвчето ви няма да пострада и от животински зъби.
• След като засадите дървото, излейте две лейки с по 10 л вода върху натрупаната пръст, за да изгоните въздуха от почвата. Правете това всеки ден в продължение на един месец (освен когато земята замръзне), а в следващите шест месеца - веднъж седмично.
• За да не поливате често, сложете в пръстта до дървото резервоар за вода или натрупайте над корените окосена трева или компост.
Поливането
Честотата на поливането зависи от състава на почвата.
• В песъчлива земя водата остава по-кратко в контакт с корените. Затова трябва често да се полива, особено в първата година от засаждането. Можете да икономисвате вода чрез капково поливане, като разположите поливачки до самото стъбло.
• В глинеста почва водата се застоява и може да стане опасна, да задуши корените. Ако нямате възможност да дренирате терена, преди да засадите дървото, направете следното: пробийте глинестия слой на дъното на всяка дупка с помощта на остър прът и запълнете тези минидренажи с чакъл.
• Ако почвата ви е нормална, при поливане имайте предвид валежите. При сухо време пръскайте листата, но не прекалявайте, защото това може да благоприятства някои болести. Поливайте и пръскайте по-скоро надвечер, а не в най-горещите часове на деня.
Подрязването
Защо трябва да подрязваме овощните дръвчета?
След като засадите овошките си, трябва само да изчакате между 3 и 10 години, докато почнат да дават плод. Междувременно е необходимо да ги подрязвате. От една страна, за да регулирате плодовитостта им и да получавате плодове всяка година, а от друга, за да поддържате началната им форма (вретеновидна, като купа, единично или двойно U) и за да не растат както им хрумне.
Забележка:
• Ако решите да не подрязвате дръвчетата, те ще изгубят първоначалната си форма, клоните им ще се преплетат, ще почнат да дават повече листа, отколкото плодове, плодовете ще бъдат дребни и всяка година реколтата ще става все по-слаба.
Подкастряне за плодовитост
Дърветата с ядкови плодове се подрязват различно от тези със семки. Първите дават плод върху клон от предната година, а вторите - върху двегодишни и по-стари клони.
Пример:
• Ако имате средно развито ябълково дърво, през зимата му направете подрязване на три пъпки (вижте на следващата страница). Подрежете го над три пъпки (това са органите за размножаване). Ако дървото ви е много развито, го оставете по-дълго, като запазите повече от три пъпки. Ако е слабичко, го подрежете повече, като запазите само две пъпки на клонче.
Подрязване на три пъпки
Така се подрязват дървета, чиито плодове имат семки. Най-горните две пъпки, които получават повече сокове, ще дадат дървесна маса, докато най-долната ще даде “плодник”, а после и плод. През лятото прищипнете двете най-горни пъпки, когато имат по 5 листа. За всеки плод трябват средно 40 листа. Оставете по 4-5 листа над плодовете, иначе те ще се пръснат от много сокове.
Прищипване (пензиране)
Ако ви е страх, че няма да разпознаете коя пъпка ще даде клонче и коя - плод, подрязвайте ябълките и крушите само през лятото. Когато филизите се сдобият с по 5 листа, направете първото “прищипване”, като с палец и показалец премахнете филизите непосредствено до плодовете. Това ще накара соковете да се влеят в плодовете и те ще пораснат.
Пролетното прищипване и подрязването на зелено през лятото предпазват дърветата и от атаките на насекомите (листни въшки, гъгрици) и от болестите (например гъбички). След като направите прищипване, махнете излишните плодове (проредете ги).
• За да ускорите плододаването при някое младо дърво, махнете няколко корена и извийте надолу няколко клончета, като ги привържете към стъблото. Така соковете ще вървят по-бавно и образуването на плодове ще се ускори.
Кога да подрязваме овошките?
Касис и ягоди - зиме и лете
Лимон, портокал - лете
Смокиня - лете
Маслина - напролет
Праскова - напролет
Круша - зиме и лете
Ябълка - зиме и лете
Лоза - зиме и лете
Грижи и лечение на овошките
Действайте разумно
Градинарите често разговарят помежду си за борбата против насекомите и болестите по плодовете. Някои не се колебаят да изкарат “тежката артилерия”, за да отстранят паразитите, но навярно не са чували за китайската пословица “По врабци не се стреля с оръдия”. Други пък отпускат безпомощно ръце и всяка година губят значително количество плодове. Добрите градинари обаче действат разумно против натрапниците.
Съвети:
• Преди да извадите пръскачката, запитайте се дали въпросното насекомо е вредно или полезно. Особено докато са ларви, не е лесно да се различат.
• За да привлечете полезните насекоми, не унищожавайте дивите сенникоцветни растения. След като дървото се освободи от вредните насекоми, полезните идват да си правят слънчеви бани по цветовете на тези растения.
• Използвайте само естествени средства за третиране, които не вредят на полезните насекоми (калинки, бръмбари-бегачи и др.).
• Отглеждайте сортове, устойчиви на болести и вредители.
• Когато подрязвате овошките си, дезинфекцирайте редовно ножиците със спирт и замазвайте отрязаните места с катран.
• Никога не използвайте за компост заразени листа, клони и плодове, защото спорите на гъбичките ще се размножат и ще заразят здравите дървета, които торите.
• Прогонете мравките от стъблата, защото те пренасят яйца от листни въшки, които отглеждат в пролуките. Сложете по клоните гнили лимонови кори или листа от домат.
• За да премахнете лишеите и мъховете, които стават убежище на вредни гъбички, трийте с четка кората на дърветата през зимата. Не махайте обаче старите парчета кора, те дават подслон на калинките и други насекоми, които помагат на дърветата.
• Изгаряйте отпадъците от подрязването и “мумифицираните” плодове, останали по клоните, защото те са истински развъдници на спори. В края на зимата, когато приключи зимният сън на калинките, изгорете и старите кори.
• За да отпъдите насекомите, намажете стъблата със смес от черен сапун и отвара от угарки. Може да добавите няколко много люти чушки.
• За да уловите вредните насекоми, сложете покрай дърветата парчета вълнообразна ламарина, намазани с лепкава смес. Можете да си я направите и сами: 1 кг бял грах, 500 г терпентин, 500 г ленено масло и 500 г зехтин. Правете сместа с очила и ръкавици.
• За да предпазите червения касис от ръжда, посадете близо до него няколко стръка пелин.
• За да отпъдите птиците, окачете близо до дръвчетата ленти алуминиево фолио или силует на котешка глава с две стъкълца вместо очи.
• За да попречите на птиците да кацат по калемите, от което те се чупят, направете кацала от здрав тел във форма на обърнато U и ги закрепете точно над мястото на присадката.
• За да попречите на котката да си остри ноктите в кората на дърветата, увийте около стъблото разрязани по дължина пластмасови бутилки (вж. схемата по-долу)
Фунгициди и инсектициди
Тези препарати се мажат по кората на дърветата. Обикновено са на основата на сяра или черен сапун. Някои плодни насаждения, например ябълки и червен касис, не понасят сярата!
Тези препарати не са от най-вредните, но въпреки това трябва да се държат под ключ и далече от деца.
Бордолезов разтвор
• В 1 л вода разтворете 200 г меден сулфат (син камък). Отделно залейте 200 г негасена вар (на буца) с 1 л вода. Излейте внимателно и равномерно втория разтвор в първия. Никога не наливайте в обратен ред! Прибавете 8 л вода, като бъркате непрекъснато.
Сапунена вода
• Сложете 200 г черен сапун да се разтваря в 1 л вода. Отделно сложете 200 г меден сулфат да се разтваря в 1 л вода. Когато двата разтвора станат готови, внимателно ги смесете с 8 л вода. Проверете pH (киселинността) с лакмус. Ако е висока, прибавете още вода.
Черен разтвор
• Разтворете 40 г черен сапун в 1 л топла вода, после прибавете 100 г нерафинирано олио, като бъркате непрекъснато. Без да преставате да бъркате, излейте емулсията в 9 л студена вода.
Растения, които лекуват
ужилванияГрадинарите често ги жилят разни насекоми - пчели, оси, мравки. Тези ужилвания по принцип са безобидни, освен ако човек не е алергичен, но са болезнени. За да успокоите болката, можете да се натриете ухапаното място с листата на някои доста разпространени градински растения - черен касис, лавандула, магданоз, жиловляк.
• Ако ви ужили пчела или оса, веднага махнете жилото.
• Ако сте ухапани от пепелянка, не изсмуквайте отровата, докато чакате лекарят да дойде.
• Оставете една пуйка да се разхожда на свобода из овощната градина (със здрава ограда) и никаква змия няма да припари там.
За да примамите осите направете капан от срязана на
две пластмасова бутилка, пълна с подсладена вода.
Щом влязат там вече няма как да излязат.
Пазете овощните дръвчета
от студаЗа тази цел има естествени паравани (иглолистни плетове, стени), както и изкуствени (изплетени от ракита, папрат или дива метла, или пък пластмасови). Слагайте ги около дърветата, когато искате да ги предпазите от суровите северни и източни ветрове. Внимавайте как ги разполагате, при лоша ориентация могат да допринесат за измръзването на дръвчетата.
• Садете дръвчетата си по посока на естествения склон, за да може студените въздушни течения да отминават по-лесно.
• Правете присадки от сортове, които могат да цъфтят и по-късно. Така ще намалите въздействието на студа върху овошките.
- Отглеждайте основно местни сортове, така със сигурност дърветата ви ще са пригодени към климатичните особености.
Събиране на плодовете
• Вместо стълба използвайте един хитър уред: отрежете дъното на пластмасова бутилка и я заковете с гърлото надолу за дълъг прът. На вътрешния ръб на бутилката закрепете острие от стар бръснач, за да отрежете дръжчицата на плода.
• За да берете плодове колкото може по-дълго, изберете сортове, чиито плодове не зреят едновременно. По-добре е да имате пет различни сорта, отколкото пет дръвчета от един и същи сорт.
Как да запазим по-дълго
плодовете• Никога не берете плодове след дъжд.
• Не събирайте падналите по земята плодове.
• Пазете събраните плодове на сухо и проветриво място, за да не се развият плесени. Добрата вентилация помага да се отдели етиленът, изхвърлян от растенията, който ускорява узряването. При нужда инсталирайте вентилатор от типа на ресторантските.
• Съхранявайте плодовете по-скоро на тавана, а не в мазето. Ако нямате таван, сложете ги в тъмна и хладна стая (4-8 °С). Узряването на плода зависи от температурата на околната среда.
• Варосайте стените на мястото, където държите плодовете, за да убиете спорите на гъбичките.
• Нареждайте плодовете на дървени решетки, без да ги сгъстявате. Въздухът трябва да циркулира около тях.
• Преди да ползвате решетките, ги дезинфекцирайте със слаб разтвор на белина.
• Редете нежните плодове (круши, праскови) на кори от яйца.
• Потопете дръжките на крушите, които ще пазите по-дълго време, в разтопен восък, за да не се обезводнят. Восъкът трябва да бъде разтопен на водна баня, а не на огън.
• Редете ябълките в щайги, увити в навосъчен стар вестник.
• Режете гроздовете заедно с пръчките и ги потопете във вода с малко дървени въглища (за да не се развият гнилостни бактерии).
• Никога не складирайте плодовете близо до продукти със силна миризма (въглища, бензин).
• Веднъж седмично преглеждайте плодовете и махайте гнилите.
• За по-голяма трайност можете да съхранявате плодовете в жито, в настърган корк, в ситен сух пясък или в боров талаш.
Сечивата
Основни сечива
• Бел или лизгар? Основната разлика между тях е в прикрепването на дръжката. Дръжката на бела се пъха в ухо, разположено косо към лопатата, докато при лизгара дръжката влиза направо в лопатата и сечивото е по-неудобно за боравене. Белът и лизгарът подхождат за глинести, тежки почви, докато мотиката е за леки и песъчливи.
• Вила: сечивото с извити зъбци се използва за много неща в градината: разрохкване, аериране, изкореняване, нивелиране и др.
• Търнокоп: понякога объркван с копачката, той върши много работа при аериране, прекопаване, плевене.
• Градинска мотика: универсално сечиво, служи за прекопаване, плевене, изкопаване на лехи и др.
• Гребло: незаменимо за разрохкване на почвата, пресяване, почистване от треви и дори за мерене на терена. Никога не го оставяйте със зъбците нагоре, защото може, без да искате, да го настъпите и дръжката да ви чукне по челото.
• Лейка: с нея можете да поливате там, където маркучът не стига; предпочитайте 10-литрови лейки с подвижен накрайник.
Овощарски сечива
• Градинарски ножици: с тях се подрязват дръвчета и храсти, за да се запази формата им и да се стимулира плододаването. Винаги полагайте режещото острие върху частта, която остава на дървото, иначе отрезът е неравен и по-бавно заздравяване.
• Трион: градинарите предпочитат специалния трион за рязане, който реже при дърпане, а не при натиск.
• Градинарски косер: с него можете да режете дървата за огрев или да “разкрасявате” отрезите след подрязването (да ги изравнявате). Замажете евентуалните наранявания от косера с боров катран или специален лечебен маджун.
• Метална четка: с нея се прави зимният тоалет на стъблата и се премахват лишеите и мъховете, където се приютяват паразитите.
• Свредло: с него се копаят дупки за засаждане. Няма защо да го купувате, може да го вземете на заем или под наем.
Съвети:
• Можете да прикрепите режещите сечива на дълги пръти, както уреда за бране на плодове, за да достигате по-отдалечените клони.
• Пренасяйте сечивата из градината с количка, по-удобно е.
• Набавете си сечива с взаимозаменяеми дръжки.
• За да не загубите някое сечиво, нарисувайте силуетите им на дъсчица и я окачете на стената там, където ги държите. Така веднага можете да установите какво липсва.
Поддържане на сечивата
• Не разхвърляйте сечивата из градината. Прибирайте ги на едно и също място, за да ги намерите бързо, когато ви потрябват.
• Веднага след употреба ги измивайте, избърсвайте със сух парцал и ги нареждайте на местата им.
• За да не ръждясват, сипете моторно масло в съд с пясък и заровете там металните части на сечивата.
• За да не изсъхнат прекалено много дръжките на сечивата, инжектирайте във всяка по няколко капки глицерин.
• За да не ви излизат пришки, намажете дръжките с парафин или ги лакирайте.
• Преди да приберете сечивата за през зимата, вземете предпазни мерки срещу ръждата, като изтриете металните им части с парцал, напоен с течен вазелин или парафин.